top of page
Top models

Modellen

Hieronder toon ik een selectie van de papieren modellen van vogels en andere dieren die ik ontworpen heb. Alle modellen zijn gemaakt van zelf ontworpen bouwplaten. Deze bouwplaten zijn door mij geschilderd op dun papier met gouache en aquarelverf.  Na het schilderen worden de vogels met zorg gemonteerd en bijgewerkt. Uiteindelijk presenteer ik ze in speciale diepe lijstjes achter glas. Hierdoor blijven de modellen goed beschermd en stofvrij. 

De originelen worden tentoongesteld in kunstgaleries en in mijn atelier in Leiden, Nederland. De prijzen variëren van 500 tot 1200 euro per stuk. Sommige bouwplaten worden gescand voordat ik ze monteer. Op deze manier kan ik meer dan één model maken van dezelfde bouwplaat. Deze duplica's zijn ook te koop tegen een lagere prijs. U kunt een model bestellen met behulp van het contactformulier.

Goudhaantje

Het kleinste vogeltje van Europa, gemakkelijk te herkennen aan het gele kruintje.

Goudhaantje
Huismus
Huismus

De mannelijke Huismus gepresenteerd in zijn uiterste schoonheid. Een ode vond ik wel op zijn plaats aangezien de Huismus in Nederland in aantal afneemt. Van dichtbij gezien is het een prachtige vogel, met zijn delicate roodbruine en grijze kleuren.

Kuifmees

Een niet zo'n bekend lid van de mezenfamilie: de kuifmees. Deze mees heeft een parmantig kuifje, leuk om te maken in papier

Crested Tit
Boomkikker

Dit kikkertje lijkt op het punt om in slaap te vallen, of juist wakker te worden.

Om dit kleine modelletje te maken had ik twee pincetten nodig, voor elke hand één.  De onderdeeltjes waren te klein om direkt met de hand te hanteren. Gelukkig verstopt deze soort zijn tenen onder zijn lijfje bij rust.

Dit maakte de totale vorm iets gemakkelijker

Witte Kwikstaart

Ik plaatste deze vogel op een klein sokkeltje zodat de staart goed uitkomt.

Ooit maak ik een kwikstaart die echt met de staart kan 'kwikken'.

Witte kwikstaart.jpg
Winterkoninkje

Een winterkoninkje, zingend uit volle borst.

Sijsje
sijsje1_edited.jpg

Sijsjes zijn erg actieve vogels. die in de winter elkaars gezelschap opzoeken.. In groepen van enkele tientallen vogels stropen ze elzenbomen af op zoek naar zaadjes en ander eten.

 

Het takje is ook van papier gemaakt, maar het is me (nog) niet gelukt om de elzenproppen van papier te knutselen.

Grauwe vliegenvanger
vliegenvanger_edited.jpg

Dit vogeltje wordt door veel mensen over het hoofd gezien, het is nu eenmaal niet zo bijzonder van kleur. Het is te herkennen aan zijn gedrag, vanaf een uitvalpost – een takje of een paaltje - jaagt het op vliegen en andere insekten.

 

Na een uitval keert de vogel altijd terug naar dezelfde plek.

Paapje

Vogelaars zijn welbekend met het paapje. Het is een vogel voor de liefhebber. Zeldzaam, en delicaat van kleur.

paapje2.jpg
Roodborstje

Ik plaatste deze roodborst in een papieren doos en in een houten lijst achter glas, zoals de andere vogels. Maar wat is dat andere roodborstje in het kleine venster aan de linkerkant? Het is dezelfde roodborst, maar gezien in een spiegel, die achter de passe partout verborgen zit. Op deze manier wordt de voorzijde van de vogel ook getoond, en krijgt u twee voor de prijs van één!

Baardmannetje

Een acrobaat van de rietlanden

baardmannetje2.jpg
Pad

Dit kleine padje meet slechts 4 cm. Vanwege dit kleine formaat en de wrattige huid was het moeilijk om dit diertje in papier te modelleren.. De gouden oogjes compenseren de grauwkleurige huid. De wrattige huid is gesuggereerd met schilderwerk.

Staartmees
staartmees1.jpg

Roze, zwart en wit zijn de kleuren van deze vogel. En let op de oogleden die onverwacht fel feel zijn.

Heggenmus
Heggenmus1.jpg

De heggemus is een bescheiden en onopvallend vogeltje. Van dichtbij onthult het verenkleed subtiele nuances in bruin en grijs dat soms naar lila neigt. Onder de oogjes zitten hele kleine witte stipjes. Die heb ik uitgespaard in het papier.

Putter

Het fraaie puttertje.

Puttertje B1.jpg
Groenling
Groenling1_edited.jpg

De groenling doet zijn naam eer aan met de prachtige olijfgroene en geelgroene tinten in het verenkleed.

Goudhaantje
Goudhaan1.jpg

Een tweede goudhaantje, de gele kruinveertjes een beetje opgericht.

Vuurgoudhaantje
Vuurgoudhaan1.jpg

Het vuurgoudhaantje is iets zeldzamer dan het goudhaantje. Hij is te herkennen aan de streep door het oog. Hij is ook wat feller van kleur, vooral rond de nek.

Goudvink
Goudvink1.jpg

De goudvink is een prachtige vogel. De rode veren van de buik verbergen subtiele kleurnunaces, waaronder oranje en grijs.

Appelvink
Appelvink1.jpg

Deze robuuste appelvink is aan het drinken. De kop opgericht, alert op gevaar. Want ondanks zijn indrukwekkende verschijning is het een erg schuwe vogel.

Gorgel
Gorgle1.jpg

Dit diertje is erg algemeen in Nederland, maar wordt helaas vaak over het hoofd gezien.

De gewone Gorgel ;) 

Ijsvogel
IJsvogel1.jpg

De ijsvogel is mijn favourite vogel. Ik maakte veel verschillende ontwerpen.

Boomkruiper
Boomkruiper1.jpg

Het bleek niet mogelijk om de gebogen snavel van deze vogel van papier te maken. Hiervoor heb ik een klein stukje hout gebruikt, gesneden en geschuurd in de juiste vorm.  Maar de rest - ook de boomstam - is papier.

Dwergooruil

Dit model is gemaakt van een geëtste bouwplaat.

Scopsowl1_edited.jpg
Huismus II

Deze huismus kijkt met interesse naar een korst brood. Helaas voor hem is deze korst - u raadt het al- van papier.

Huismus II 1.jpg
Vampiervleermuis

De vampier is een tamelijk griezelig diertje. Deze is echter ongevaarlijk. Hij zit achter glas, en is ook nog eens van papier. De 'vampiervanpapier', zo noem ik deze.

Vampiervleermuis1.jpg
Diepzeewezens
Zeedieren I1.jpg

Deze zeedieren zijn ook gemaakt van bouwplaten. De lantaarnvis (midden onder) draagt zijn eigen licht, gemaakt van lichtvezel. Deze modellen zijn niet op ware grootte maar elk ongeveer 4 cm lang.

Diepzeewezens II
Diepzeewezens II.jpg

Diep in de oceaan treft men vreemde wezens aan. Ze leven daar ongestoord en in volledige duisternis. Nooit verschijnen ze aan de oppervlakte van de zee. Deze dieren zijn klein van formaat, ze hebben vreemde vormen en kleuren, of ze zijn semi-transparant. Sommige hebben hun eigen licht in de vorm van lantaarns op hun kop, Deze lampjes dienen om prooien aan te trekken. Ik maakte van papier twaalf van deze dieren.

 

De diepzeedieren zijn gepresenteerd in semi-wetenschappelijke manier in zwarte doosjes en achter karton en glas. De verlichting maakte ik met optische vezels die het licht van een lamp aan de achterkant van het kunstwerk vervoeren.

Vier apen
Four monkeys 1.jpg

Vier aapjes houden zich schuil in het loof.

Example 2.jpg
Zelf een model maken?
bottom of page